Ukrainsk skriveseminar. Håp, framtid og glede tross krig.

To Ukrainske forfatterne, Olena Babkina nå bosatt på Fister og Evgenia Grande kjent TV journalist og forfatter, nå bosatt i Bayern, arrangerte nylig skriveseminar. Fra fredag til mandag var 7 ukrainske kvinner på Kobbasteinen Kulturgaard i Ryfylke. Kvinnene er i dag spredt og bor i 6 forskjellige land.

Alle deltakerne har sterke historier om det å bryte opp, og finne nytt fotfeste i fremmed land. De er alle raskt ute med å si; vi vil ikke være noe offer. Vi er ressursterke og vil se framover.

Flere av deltakerne har måtte bryte opp flere ganger og har hver gang mistet både hus, eiendommer og absolutt alt det de hadde samlet av materielle goder. Evgenia selv måtte først flykte i 2014 da maskerte menn kom inn i famliens hjem med pistoler og forlangte å overta eiendommen. Familen flyktet til utkanten av Kiev. Da krigen kom dit 24. februar 2022 måtte de på ny bryte opp fra  gården hvor de dyrket hvete. Granater regnet ned og brant opp flere hundre mål med korn. Mannen til Evgenia er jøde og de fikk dermed reise ut av landet med det de klarte å ta med seg i håndbagasjen.

Evgenia elsker sine bøker. Først etter at de på ny var etablert i  Tyskland klarte de ved hjelp av venner å få ut mange av de gamle bøkene familien hadde hatt i generasjoner. Blant annet en dagbok hennes bestemor hadde skrevet. Denne har inspiret henne til å skrive bok om hverdagslivet til mennesker i sorg, håp og glede.

Evgenia sier at hun tross å ha mistet alt flere ganger er lykkelig. Hun er takknemlig for livet og for at  familen er samlet.

Olena Babkina og hennes mann, 6 barn og hennes far mistet også alt. De hadde 2 store hus og materielt sett et godt liv i Ukraina. «Husene er nå utslettet, men vi har heldigvis hverandre og kan nå gå videre. Vi er alle tross alt lykkelige i fredelige Fister» sier Olena..

Viiktoria, en ung jente jobbet frillig med kreftsyke barn i Ukraina. Hun fikk en dag beskjed om at hun måtte kjøre 30 barn ut av landet. Krigen kom for tett på. Hun hadde ikke kjøreerfaring og aldri kjørt buss. Hun satte seg likevel bak rattet og reddet barna bort fra krigen.

Hun ønsker nå og fortelle historien om alt det frivillige arbeidet ukrainere over hele landet bidrar med hver dag. Mens hun kjørte minibussen ut av Ukraina ble de stoppet av mennesker langs ruten som gav dem mat og drikke. I all elendigheten opplevde de omsorg og kjærlighet fra helt fremmede mennesker.

Hver av kvinnene på skriveverkstedet har sin egen dramatiske historie.  Vi har ressurer, vi er lykkelige og vil og kan skape oss en ny fremtid. Vi nekter å være et offer.

De er opptatt av normalitet og skape noe posetivt å vakkert rundt seg. Lilia, nå bosatt i Cambridge har startet sitt «Borsch to go» prosjekt. Borsch er en nasjonal rett og er anerkjent av UNESCO som en nasjonal ukrainsk skatt forteller hun. Lilia har mottat stipend for å promotere prosjektet sitt i UK. Hun deltar nå på skriveseminar for å skrive en bok full av drømmer og aromaer om ukrainsk mat.

Skriveseminaret ble avholdt på Kobbasteinen Kulturgaard i Hjelmeland. Et hjem Petter og Birgitte Gilsvik har skapt for mennesker med meninger, mennesker som vil noe. Vertskapet, samtalen, atmosfæren, maten, biblioteket og den fantastiske utsikten over fjell og fjord, ble en vakker inspirasjonskilde for deltakerne, sier Olena .

Evgenia og Olena er allerede i gang med å planlegge et nytt skriveseminar på Kobbasteinen i Ryfylke.